Hidangan ini adalah perpaduan sempurna dari rasa: beras aromatik diresapi dengan santan dan daun pandan, dimakan dengan ikan bilis (teri) goreng 'ikan bilis' (ikan asin lokal) dan kacang tanah, telur, irisan mentimun, tomat dan 'sambal'.
Bahan- bahan:
- 300 gram beras
- 800 ml santan
- 50 gram ikan bilis (teri)
- 50 gram kacang tanah
Bahan sambal:
- 3 siung Bawang merah
- 2 siung bawang putih
- 4 sudu makan cabai giling
- 2 sudu makan air asam jawa
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan gula pasir
Bahan Ulam:
- Tomato
- Timun
Cara memasak:
- Masa beras bersama saantan sampai masak
- Goreng kacang tanah dan ikan bilis, goreng satu satu jangan dicampur
- Buat bahan sambal, tumbuk semua dan tumis bersama cabai giling
- Hidangkan bersama bahan ulam.