baik, saya tidak akan berpanjang lebar lagi, langsung saja kita buat ya?
Bahan- bahan:
- 150 gram beras pulut hitam
- Air kira- kira 2 liter
- Santan 120 ml
- 6 sendok makan gula pasir
- 3 lembar daun pandan
- 2 keping roti tawar
- Susu kental manis
Cara memasak:
- Rebus beras pulut hitam dengan air 2 liter dan 2 lembar daun pandan sampai menjadi bubur. Jangan lupa untuk mengacaunya supaya tidak hangut di bawah.
- Rebus santan bersama 1 lembar daun pandan dan masukkan gula supaya santan menjadi manis. Jangan lupa untuk mengacaunya supaya tidak pecah santan.
- Angkat bubur pulut dan sejukkan sebelum menghidangkan.
- Potong- potong dadu roti tawar
- Hidangkan bubur beras pulut di dalam mangkok bersama santan manis. Taburkan roti diatas dan beri susu kental manis di atas roti tawar.
Lihat video Cara Bubur Pulut Hitam